Vuoden yrittäjät Lammilla 2023: Jussi Koskinen (vas. edessä) ja hänen vierellä Timo Koskinen. LinnaSteel valmistaa teräsrakenteisia toimitiloja.
3.11.2023 klo 19:01
Uutinen

Vuoden yrittäjät Lammilla 2023 Timo ja Jussi Koskinen – Teräksinen perheyritys on tehnyt toimitiloja yli tuhannelle yritykselle

Yrittäjät Jussi ja Timo Koskinen, sekä heidän yrityksensä LinnaSteel Oy ja LinnaPerustus Oy, on palkittu vuoden yrittäjinä Lammilla 2023. Palkinto luovutettiin perjantaina 3.11. Lammilla Country Safarin tiloissa järjestetyssä Lammin yrittäjien juhlassa.

Timon ja Jussin luotsaama toimitilarakentamisen kokonaisuus työllistää yli 30 alan osaajaa ja yrityksien yhteenlaskettu liikevaihto on kahdeksan miljoonan euron luokkaa. LinnaSteelin päätuote on teräsrunkoiset teollisuushallit ja toimitilat, jotka valmistuvat tarvittaessa avaimet käteen toimituksena. Se tarkoittaa, että yritys tarvittaessa suunnittelee, valmistaa ja asentaa toimitilat.

Yrityksien toimitilat, sijaitsevat Hämeenkosken puolella, Ojastenmäen teollisuusalueella. Niiden juuret ovat kuitenkin Lammilla; Kataloisten ja Ylänteen kylissä.

Yrittäjyys sukurasitteena

Timo Koskisen isä aloitti yritystoimintaa Kataloisissa jo 60-luvulla, muun muassa maatalouskoneitten korjaamisella. Perheen viidestä veljeksestä neljä jatkoi isänsä viitoittamaa tietä yrittäjinä eri aloilla. Timo jatkoi Kataloisten konepajatoimintaa, jonka liiketoiminta oli nykyisen LinnaSteelin perusta.

Jussin isä ja Timon veli Pasi Koskinen käynnistivät betonielementtituotantoa maatilallaan Lammilla Ylänteen kylässä 2000-luvun alussa elementtien saatavuuspulan vaikeuttaessa hallien rakentamista. Tuotannon kasvaessa ja vakiintuessa, toimitilojen siirryttyä jo Hämeenkoskelle, perustettiin 2015 LinnaSteelin tytäryhtiö LinnaPerustus Oy jatkamaan tuotantoa.

Koskiset pohtivat haastattelun aikana yrittämistä ja naurahtavat sen olevan sukurasite. Timo ja Jussi ovat kulkeneet myös tietyin tavoin samoja polkuja. Kumpikaan ei mainitse oman isän esimerkin innoittaneen, mutta sillä on ollut selvästi merkitystä yrittäjäpolulle tuloon. Kumpainenkin on aloitellut työn tekoa yrityksissä jo rippikouluikäisestä asti. LinnaSteel on todellinen perheyritys; toimistosta löytyvät myös Timon poika Ville Koskinen sekä veljenpojat Valtteri ja Petteri Koskinen.

 – Välillä tuntui, että helpompaa elämää olisi ollut tarjolla toisen leivissä, Timo toteaa ja viittaa 90-luvun puolivälin kokemuksiin.

– Kun on elänyt aina näin, sitä ei osaa miettiä jotain muuta. Ja hyvä niin. 2002 Jussi tuli mukaan ja sitten alkoi tämä toiminnan kova nousu, Timo Koskinen muistelee.

Kysyntää suhdannekuopassakin

Yrityksien asiakkaat ovat ympäri Suomea. Päämarkkina-alue on parinsadan kilometrin säteellä Lammilta, mutta toimitiloja on tehty Hangosta Kittilään ulottuvalle alueelle toista tuhatta.

– Tämä on älyttömän hyvä paikka. Osaavilla ja luotettavilla työntekijöillä on helppo tulla tänne ja yhteydet toimivat kuljetuksille valtatien läheisyydessä, Jussi Koskinen toteaa.

Samalla hän vakuuttaa, että muutto viisi kilometriä Lammin rajalta Hämeenkosken suuntaan ei ole muuttanut yrityksen lammilaista sielua. Yhteistyö on sujuvaa yli kuntarajojen.

– Jos meillä on yhteensä 30 työntekijää täällä Ojastenmäellä, niin projektit työllistävät asentajia, sähkömiehiä ja muita rakennusalan ammattilaisia vähintään saman verran lisää eri puolilla Suomea, Jussi Koskinen arvioi.

Selviytymistä ja uuden löytämistä

Koskiset arvioivat, että rakennusalan suhdannekriisi ei kosketa koko alaa. Rakennustarvikkeiden hintojen äkillinen ja jyrkkä nousu kirpaisi kaikkia, mutta tilanne on siltä osin normalisoitunut.

– Kaikilla yrityksillä ei mene huonosti. Se tarkoittaa, että toimitiloille on jatkuvasti kysyntää. Vaikeassa suhdannetilanteessa luottamus on tärkeää. Olemme toimittaneet ratkaisuja ympäri Suomea, joten aikaisemmat asiakkaat tekevät uusia tilauksia ja puskaradion positiivisella pöhinällä on suuri merkitys, Jussi Koskinen toteaa.

Timo näkee itseään jo valmentajan roolissa, vaikka toimii vielä toisen yrityksen hallituksen puheenjohtajana.

Jussi puolestaan myöntää arvostavansa harmautta, jolla hän viittaa toiveeseen tasaisemmasta kyydistä. Ja se on helppo ymmärtää. Takana on voimakkaita yrityksen kehittämisen vuosia, finanssikriisi, korona ja käynnissä oleva Ukrainan sota. Ja kaiken sen päällä toimitilarakentamisen projektiluontoisuus. Siinä viitekehyksessä Koskiset ovat rakentaneet kasvavan ja menestyvän yrityksen, jota asiakkaat ja työntekijät pitävät arvossa.

– Periksi ei pidä antaa, vaikka välillä olisi vaikeaa. Yrittäjänä yritetään selviytyä ja kehittää uutta, Timo Koskinen tiivistää oman yrittäjyytensä.

Vuoden yrittäjät Lammilla 2023

Timo Koskinen: hallituksen puheenjohtaja osakas
Jussi Koskinen: toimitusjohtaja ja pääosakas
Marja Koskinen osakas
Kati Koskinen osakas

perustettu: LinnaSteel Oy 2003, LinnaPerustus Oy 2015
toimiala: toimitilarakentaminen
liikevaihto: LinnaSteel Oy 6,6 M€, LinnaPerustus Oy 1,4 M€
työntekijät: LinnaSteel Oy 22, LinnaPerustus Oy 10

Palkintolautakunnassa oli Lammin ja Hämeen Yrittäjien luottamus- ja toimihenkilöitä.